Oferuję przygotowanie profesjonalnych wykazów alergenów w produktach i daniach oferowanych w Państwa lokalach oraz stałą aktualizację przygotowanych dokumentów zgodnie z podpisaną umową.
Z dniem 13 grudnia 2014 r. w życie weszło nowe Rozporządzenie UE (EU FIC), dotyczące podawania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie to niesie za sobą wielką odpowiedzialność dla restauratorów, ale też ogromne korzyści dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, celiakię oraz nietolerancję laktozy. Z łatwością można stwierdzić, które pokarmy zawierają poszczególne alergeny.
Od dnia 13 grudnia 2014 r. informacje na temat obecności 14-stu określonych w Rozporządzeniu alergenów podawać należy również w przypadku żywności sprzedawanej luzem.
Zgodnie z Rozporządzeniem UE Nr 1169/2011, wszelkie produkty spożywcze, w tym również te sprzedawane luzem, muszą posiadać oznakowanie dotyczące alergenów. W wielu przypadkach są to produkty spożywcze wytwarzane ręcznie: torty z kremem, ciasta oraz chleb w sklepie cukierniczym czy w piekarni, wędlina lub sałatka ziemniaczana nabywana u rzeźnika, bądź też pizza kupowana w budce na dworcu. Informacje na temat alergenów muszą być podawane również w przypadku żywności serwowanej w ramach realizacji usług publicznych, np. w szpitalach, klinikach, domach opieki, szkołach, przedszkolach, żłobkach, stołówkach oraz jadłodajniach zakładowych. Zarówno restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, jak i też firmy cateringowe - czyli innymi słowy cały przemysł gastronomiczny - zobowiązane są do podawania informacji na temat obecnych w żywności alergenów. Z powyższego obowiązku zwolnione są wyłącznie osoby prywatne - na przykład w przypadku organizacji imprez o charakterze charytatywnym.