Maciej Ciechanowski
19 Luty

Program Świadomego Odżywiania w Zakładach Farmaceutycznych Polpharma na półmetku

Zblizamy się do serii czwartych spotkań z grupami uczetniczącymi w Programie Świadomego Odżywiania w Zakładach Farmaceutycznych Polpharma. Czas wiec na takie "połowinkowe" podsumowanie.

Program rozpoczęliśmy wykładem “Cena jedzenia – jak szybko zrujnować sobie nastrój i zdrowie” w trakcie którego pani doktor Dorota Ackermann-Szulgit opowiedziała między innymi o tym co mają wspólnego jelita z depresją, czy kolor naczyń wpływa na smak potraw, czy jedzenie skraca życie, komu najlepiej dawać czekoladki, kiedy kształtuje się zmysł smaku, czym należy karmić dziecko aby było otyłe tępe i agresywne. Wykład miał miejsce 28.09 w audytorium Zakadów Farmaceutycznych Popharma w Starogardzie Gdańskim i zebrało się na nim około stu pracowników. Po wykładzie osoby chętne mogły zapisać się do warsztatowej grupy diet coachingowej. Z takiej możliwości skorzystały 22 osoby i z nimi z częstotliwością raz na 3-4 tygodnie spotykamy się w grupach 5-6 osobowych na zajęciach. Do tej pory odbyły się  3 tury warsztatów na których tematy to: Istota diet coachingu (czym jest, na czym polega rozwijanie wewnętrznego diet coacha, od czego zacząć zmianę i jakie korzyści z niej wynikają), Diet coaching a zdrowy tryb życia (jakie czynniki stanowią podstawę zdrowego stylu życia, co oznacza bycie zdrowym, jakie są podstawowe składniki odżywcze, co zrobić by skutecznie zmniejszyć apetyt na słodycze, jak powstaje ciąg do jedzenia, jak diety wpływają na zdrowie), Struktura zmiany ( jak rozwijać nowe nawyki żywieniowe, Jak pewne sytuacje, zachowania, myśli i emocje wpływają na twój styl życia, na czym polega zależność pomiędzy zdrowym trybem życia a efektywnością w pracy, jakie czynniki wpływają na twój wybór żywności, jak radzić sobie ze stresem). Przygotowany jest czwarty blok Świadome zarządzanie wagą. Spotkania w ramach tego bloku zaplanowane są pomiędzy 1 a 5 marca.

Każdy z uczestników warsztatów na początku miał wykonane pomiary masy i analizy składu ciała i na każdym z warsztatów jest możliwość powtórzenia tych pomiarów. Na chwilę obecną nie zarejestrowaliśmy jakichś spektakularnych zmian w masie uczestników natomiast u niektórych poprawiła się zawartość masy beztłuszczowej co może świadczyć o wprowadzonych korektach w jadłospisie i zwiększonej aktywności fizycznej do której uczestników cały czas zachęcam. Uczestnicy otrzymali zestawy ćwiczeń, które część z nich wykonuje regularnie w domu. Na spotkaniu przed Świętami Bożego Narodzenia przekazane zostały również uczestnikom propozycje dietetycznych wersji przepisów świątecznych. Na jednych z zajęć ćwiczyliśmy również uważne jedzenie a na innych prowadziliśmy sesję wywiadów z samym sobą, które miały pomóc w jeszcze lepszym motywowaniu uczestników warsztatu do wprowadzania zdrowych nawyków w życiu swoim i swojej rodziny.

Generalnie odbiór warsztatów wydaje się być bardzo dobry. Po każdej turze otrzymuję informacje zwrotne na temat przydatności przekazanej wiedzy oraz oczekiwań odnośnie kolejnego spotkania.

Twój komentarz




POKAŻ